Login

Brocard

Introduksjon

Jean-Marc Brocard må kunne sies å ha lykkes godt i sin karriere. Fra han giftet seg til vinmark på 1970-tallet og frem til i dag har han lagt ikke mindre enn ca 120 ha vinmark under Domaine Jean-Marc Brocard. 35 ha dyrkes i dag biodynamisk, og andelen vil øke i de kommende årene. Totalt sett produserer Brocard 1,8 millioner flasker vin i året, hvorav 800 000 kommer fra egne vinmarker, inkludert Bourgogne blanc og St.-Bris. Fra en mann som laget sin første vin så sent som i 1974, må dette kunne sies å være en bemerkelsesverdig karrieremessig utvikling.

Et noe forvirrende trekk ved virksomheten hos Brocard er at han ved oppkjøp av nye eiendommer og vinmarker sørger for å beholde det opprinnelige navnet snarere enn å plassere alt innenfor den allerede omfattende Brocard-paraplyen. Således finnes i dag Domaine Sainte-Anne, Domaine Domaine Sainte-Claire og Domaine Pierre de Préhy i tillegg til Domaine Jean-Marc Brocard. Samtlige av disse tre eiendommene lages i en vinstil identisk med Brocard-vinene. Brocard produserer en serie regionalburgundere, kommuneviner, premier cru’er og grand cru’er fra egne vinmarker og dels fra innleide marker. I noen tilfeller kjøpes det også druer / most, som det jobbes videre med.

Jean-Marc Brocard er en myndig og energisk mann, som stadig søker nye veier og uttrykk for firmaets vinmarker og egne ambisjoner. Således har han som det første selskapet i Chablis satt opp en serie på tre viner som skal illustrere de viktigste jordsmonnstypene i regionen: Chardonnay basert på henholdsvis Kimmeridge, Portland og Jura. Og ikke nok med det, han har nylig (fra 2002-årgangen) også laget fire serier på 10 000 flasker hver av chablis premier cru, som skal illustrere en bestemt typisitet i visse vinmarker. Det dreier seg om fire viner, alle med innhold fra forskjellige premier cru’er, som er blitt hetende Sensuel, Mineral, Extrême og Paradoxe.

Så tror man kanskje at kreativiteten til Jean-Marc Brocard har tatt slutt med dette, men mannen har stadig mer krutt å brenne av: Satsningsområdene for de kommende årene er overgang til anvendelse av biodynamiske dyrkingsteknikker. Under innflytelse av den yngre generasjonen Brocard har domainet besluttet å legge om produksjonen til fordel for mest mulig økologisk landbruk. De første resultatene er der allerede i form av Chablis Boissonneuse, som sønnen Julien har hatt ansvaret for. Vinmarken på 13 hektar, som ligger rett utenfor produksjonslokalene i Préhy, har vært dyrket biodynamisk i fem år, og kanskje er det prematurt å konkludere så vidt kategorisk, men denne kommunevinen har en smaksmessig dybde og sødme som ellers er noe uvanlig å finne i firmaets øvrige viner. At den gradvise omleggingen kommer til å påvirke domainets viner ytterligere i positiv retning, er det neppe noen tvil om. Noen dramatisk endring av det stilmessige uttrykket i domainets viner under den økende innflytelsen av økologisk landbruk, vil neppe skje, sannsynligvis vil de bare bli enda bedre og mer intense enn de er i dag.

Vinstilen hos Domaine Jean-Marc Brocard ligger på den kjølige, detaljerte, ueikede (unntak finnes) og reduktive siden. Generelt sett produseres samtlige viner (med noe variasjon) over samme tekniske lest: Druene presses og gjæres på temperaturkontrollerte ståltanker på 18-23 grader. Vinene lagres videre i 12-14 måneder med regelmessig omrøring av bunnfallet. De gjennomgår full malolaktisk gjæring og tappes uten filtrering og klaring.

Vinene har så godt som alltid en stålkantmessig karakter ved seg, preget av grønn, energisk eple- og limepreget fruktighet og klassiske steinete chablisaromaer. De lagrer godt og langsomt, og ikke minst tjener de på å få noen timer på karaffel før de serveres. 

http://www.brocard.fr/ 

(Kilde: Moestue Grape Selections)

2014-03-21 20:38:08