Login

Et snev av paprika?

TEMA: Hjelpedruer og deres effekt på estetikk og uttrykk 

Mo Vinklubb – 7. Oktober 2013

Smakingen ble gjort halvblindt, noe som falt i smak hos forsamlingen. Utvalget av viner viste seg seg å være svært bra. Kort oppsummert var det kanongode viner, som på hver sin måte utrykte sine særpreg. 

Men før smakingen ble det servert en blindvin av Jan Terje. De fleste gikk til Italia, men derfra var det noe uenighet om hvilken vin vi hadde i glasset. Personlig trodde jeg, med bakgrunn i kraftig frukt og bærpreg av solbær og høy alkohol at dette kunne være en Torrevento fra Puglia. Andre gikk for Dolcetto eller kraftig Barbera fra Piemonte. Men det viste seg at det var en Valpolicella Classico fra Allegrini. Et tips for de som vurderer å kjøpe denne; server den rimelig kald (som på møtet) for den mister mye av gnisten ved høyere temperaturer. 

Som vanlig ble det gjennomført loddsalg i pausen. Endelig kunne undertegnede dra avgårde med topp-premien; en Ch. Laroque 2008! Kjell Petter dro fornøyd hjem med en Langhe Nebbiolo, mens Hans-Petter endelig, etter alle disse år, fikk lov til å trekke. 

En takk til matkomiteen med Vincent i spissen som vartet opp med nydelig mat. 
Matkomiteen bestod av Vincent, Wenche, Karsten og Christel. Vi fikk servert Beuf Bourguignon med stekte potetbåter og hjemmebakt brød a la Vincent.

En oppfordring til alle er å være behjelpelig med oppvask og rydding av bordene etter møtet. Matkomiteen er tidlig ute for å forberede maten, og har sikkert lyst til å komme seg tidlig hjem igjen etter møtet 

 

Følgende viner ble testet: 

Chateau Couhins-Lurton 2006
Druer: 100 % Sauvignon blanc
Produsent: André Lurton, Péssac-Léognan, Bordeaux Pris: 320,-
Opprinnelse/vinifikasjon: 15-18 år gamle vinstokker. Gjæret på 30 % nye barriques på 18-23 grader. Lagret 10-12 mnd. på de samme fatene med bunnfall/bâtonnage.
Web: http://eng.andrelurton.com/
Mat: Sjømat som østers, kamskjell, fiskepaté og stekt/pochert fisk med fete sauser.

Chateau la Louviére 2006
Druer: 85% Sauvignon blanc, 15% Semillon
Produsent: André Lurton, Péssac-Léognan, Bordeaux Pris: 320,-
Opprinnelse/vinifikasjon: 23 år gamle vinstokker. Gjæring på 35 % nye barriques; lagret 12 mnd. på de samme fatene med bunnfall/bâtonnage
Mat: Sjømat som hummer, kveite og kamskjell samt stekt kylling og oster som for eksempel Comté.

Malavoglia Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2010
Produsent: Az. Agr. Ca' la Bionda Pris: 198,-
Druer: 80% Corvina, 10% Rondinella, 5% Oseleta, 5% Molinara
Opprinnelse/vinifikasjon: Spontangjæres med lokale gjærstammer i 15 dager. Annengangs gjæring på restene etter amarone/recioto-produksjon. Lagres i 12 mnd. på 5000 liters eikeliggere.
Web: http://www.calabionda.it/eng/index.php
Mat: Okse, lam og sau, storvilt.

La Poja 2007 
Druer: 100 % Corvina
Produsent: Allegrini Pris: 400,-
Opprinnelse/vinifikasjon: Vinmark på 320 moh beplantet med utelukkende Corvina-druer i 1979. Jordsmonnet er en blanding av leire og kalkstein. Innhøsting i slutten av oktober; gjæring på rustfritt stål 22-31 grader. Lagring i 20 mnd. på 100 % nye eikefat.
Web: http://website.allegrini.it/en/index.php
Mat: Rødt kjøtt; okse, lam, storvilt.

Muga Reserva 2009 
Druer: Tempranillo 70%, Garnacha 20%, Mazuelo 7%, Graciano 3%
Produsent: Bodegas Muga Pris: 200,-
Opprinnelse/vinifikasjon: Vinmarker med kalkholdig jordsmonn i Rioja Alta. Gjæret på store eikeliggere; lagret i 24 mnd. i eikefat fra egen produksjon.
Web: http://www.bodegasmuga.com/eng/home_eng.html
Mat: Okse, lam

Allende 2007 
Druer: 100 % Tempranillo
Produsent: Finca Allende, Rioja Pris: 200,- 
Opprinnelse/vinifikasjon: Allende Tinto er laget på druemateriale fra gamle Tempranillo- stokker i Briones i Rioja. Jordsmonnet er meget variert, druematerialet kommer fra ulike jordsmonn med høyt til medium kalkinnhold i kombinasjon med leire, løss og sand. Gjæres ved forholdsvis kjølig temperatur i temperaturregulerte ståltanker med påfølgende 22 dagers maserasjonstid. Siden overføres vinen i overveiende grad til små franske eikefat av typen allier (94 %) for videre lagring og modning, 25 % av vinen ligger på ny eik, all vinen ligger på eik av varierende alder i 13 mnd.
Mat: Okse, lam, storvilt

Mas la Plana Cabernet Sauvignon 2008 
Druer: 100% Cabernet Sauvignon
Produsent: Bodegas Torres, Penedés Pris: 319,-
Opprinnelse/vinifikasjon: Fra enkeltvinmarken (29 ha) Mas la Plana i Penedés vest for Barcelona. Gjæret temperaturkontrollert i ståltanker ved 28-30 °C i 7 dager, maserasjonstid: 28 dager. 18 md. lagring i nye franske eikefat.
Web: http://www.torres.es/
Mat: Okse, lam.

Chateau Batailley 2007
Druer: 70% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot 3% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot
Produsent: Héritiers Castéja Pris: 440,-
Opprinnelse/vinifikasjon: Vinmark i den vestlige delen av kommunen Pauillac i Médoc. Gjæret i tanker av rustfritt stål, lagret 16-18 mnd. på 55 % ny eik.
Web: http://www.batailley.com/en.html
Mat: Oksefilét, lam, and.For Mo Vinklubb
Tommy

2013-10-08 10:32:02