Login

Medlemsmøte 19. Mars 2013

Trentino – Alto Adige – 18.03.2013

                 

Perlé NeroFerrari Trento Extra Brut Perlé Nero 2005

Druer: 100 % Pinot Noir

Sukker: 7,2 g/l, Syre: 4,8 g/l

Pris: 480,-           

Trento DOC

Produsent: Ferrari

Vinifikasjon/beskrivelse: Tempkontrollert gjæring på ståltank. 2 gangs gjæring på flaske. Champagne-metoden. Min. 6 år på bunnfallet. Tre glass i Gambero Rosso 2012!

Web: www.cantineferrari.it

 

 

Farge

Lukt

Smak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poeng:

 

 

 

Brixner Eisacktaler Kerner 2007

Druer: 100 % Kerner

Sukker: 4,5 g/l, Syre: 7,2 g/l

Pris: 179,-                       

Alto-Adige

Produsent: Abbazia di Novacella

Vinifikasjon/beskrivelse: Druene gjæres i ståltank ved rundt 20 °C uten tilsetting av gjær. Ingen fatlagring.

Web: http://www.kloster-neustift.it/en/order-convent.html

 

 

Farge

Lukt

Smak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poeng:

 


 

Alto Adige Pinot Grigio Sanct Valentin 2010Sct. Valentin Südtiroler Pinot Grigio 2008/2010

Druer: 100 % Pinot Grigio

Sukker: 3,5 g/l, Syre: ukjent

Pris: 274,-           

Südtirol – Alto Adige

Produsent: San Michele Appiano

Vinifikasjon: 1/3 av vinen fermenteres i nye barriques, 2/3 i brukte barriques. Vinen ligger på gjæren i 11 måneder i eikefatene.

Web: www.stmichael.it/en/

 

 

Farge

Lukt

Smak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poeng:

 

 

 

 

Alto Adige Sauvignon Sanct Valentin 2011Sct. Valentin Südtiroler Sauvignon 2011

Druer: 100 % Sauvignon Blanc

Sukker: 3,5 g/l, Syre: ukjent

Pris: 274,-           

Südtirol – Alto Adige

Produsent: San Michele Appiano

Vinifikasjon: Tre glass i Gambero Rosso 2012! Fermentering på ståltanker ved lav temperatur, der vinen ligger på gjæren fram til april.

Web: www.stmichael.it/en/

 

 

Farge

Lukt

Smak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poeng:

 


 

http://www.kellereibozen.com/img/weine/KB_2009_MAG_Huck_10.jpgSanta Maddalena Classico Huck am Bach 2011

Druer: 90 % Schiava, 10 % Lagrein

Sukker: 3,0 g/l, Syre: ukjent

Pris: 169,20           

Alto Adige

Produsent: Kellerei Bozen

Vinifikasjon: Utvalgte druer, klassisk rødvinfermentering, lagres i store eikefat til den tappes på flasker.

Web: www.cantinabolzano.com

 

 

Farge

Lukt

Smak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poeng:

 

 

 

 

http://www.vinforum.no/wp-content/uploads/2013/01/foradori_teroldego.jpgForadori Teroldego Rotaliano 2010

Druer: 100 % Teroldego

Sukker: 1,4 g/l, Syre: 5,6 g/l

Pris: 185,-           

Teroldego Rotaliano DOC

Produsent: Foradori

Vinifikasjon: Sertifisert biodynamisk. Håndplukkede druer, vinifikasjon i åpne, temperaturkontrollerte ståltanker og gamle eikefat. Lagres i en blanding av ståltanker, eldre botti og amforaer (leirkrukker). Har vært ukens vin i Vinforum.

Web: www.elisabettaforadori.com

 

 

Farge

Lukt

Smak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poeng:

 


 

Alto Adige Lagrein 2011San Michele Appiano Lagrein 2011

Druer: 100 % Lagrein

Sukker: 3,5 g/l, Syre: ukjent

Pris: 179,90           

Alto Adige

Produsent: San Michele Appiano

Vinifikasjon: Fermentering i ståltanker, 12 måneder i store eikefat.

Web: www.stmichael.it/en/

 

 

Farge

Lukt

Smak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poeng:

 

 

 

 

San Leonardo 2006

Druer: 60 % Cabernet Sauvignon, 30 % Cabernet Franc, 10 % Merlot

Sukker: 1,5 g/l, Syre: ukjent

Pris: 395,50           

Trentino

Produsent: Tenuta San Leonardo

Vinifikasjon: Tre glass i Gambero Rosso 2012! De første månedene med modning i sementtanker etterfølges av 18 – 24 måneder i nye og brukte barriques, og deretter minimum ett år i flaske før salg.

Web: www.sanleonardo.it

 

 

Farge

 

Lukt

Smak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poeng:

 


 

HISTORIE

Trentino-Alto Adige har flere hundre års historie som en del av det tysk-romerske rike, de habsburgske hertugdømmer og det østerrikske keiserrike. Trentino-Alto Adige ble dannet som en enhet og gjort til en del av Italia først etter første verdenskrig, da Østerrike i 1919 avsto Südtirol til Italia. Man kan fortsatt merke den Østerriske påvirkningen i området både arkitektonisk, språkmessig og kulinarisk, spesielt i Alto Adige.

Vinproduksjonen i området var i en lang periode dominert av kirken og de mange klostrene i området. Fra midten av 1800-tallet begynte de første store vinhusene å dukke opp.
 

KLIMA og TERROIR

Trentino-Alto Adige er preget av fjellområder. Hele 99 % av området kan karakteriseres som fjellandskap. Landskap egnet for dyrking av vin er stort sett begrenset til områdene rundt Adige-elva oppover dalen, og Isarco-elva nordøst for Bolzano.  

Det er imidlertid store forskjeller i klima og landskap/terroir i Trentino-Alto Adige. Her finner man kalde vintre og samtidig noen av Italias høyeste sommertemperaturer. Vinmarkene ligger både på sletteland lengst sør og i bunnen av dalen, i bakkene langs dalsidene og i fjellandskap helt opp til 1000 meters høyde. Dette gir naturlig nok et svært variert klima og et tilsvarende variert jordsmonn som gir grobunn for det store mangfoldet av druesorter som dyrkes i området.

Stor forskjell mellom dag- og nattemperatur gir lengre modningstid og legger grunnlaget for høyt syrenivå og flott aromautvikling. Intens duft og friskhet er karakteristisk for vinene fra Trentino-Alto Adige.

Trentino-Alto Adige har 13 DOCer som delvis overlapper hverandre. De ulike DOCene tillater ulike druer og kombinasjoner av druer.
 

APPELASJONER OG DRUESORTER

 

I Trento DOC lages musserende viner etter champagnemetoden. Tillatte druer er Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier og Pinot Blanc. Det er meget strenge krav både til hvordan vinstokkene plantes, podes og bindes opp, at druene må håndplukkes, maksimalt utbytte, lagring før salg, m.m. De beste musserende vinene fra dette området har meget høy kvalitet.

 

Det dyrkes også kvalitetsviner av en rekke ulike hvitvinsdruer. Eksempler er Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling, Sauvignon Blanc, Sylvaner, Gewürstraminer og Kerner.

 

Det dyrkes også glimrende rødviner både av lokale druetyper som Lagrein, Teroldego, Marzemino og Schiava, og av internasjonale druetyper som Pinot Noir, Cabernet Sauvignon og Merlot.

Nedenfor er en liste over DOCene i Trentino-Alto Adige, med de ulike druesortene som er tillatt både som enkeltdruer og i blandinger med gitte prosentandeler av de ulike druesortene.

Alto Adige DOC:
Hovedsakelig enkeltdrueviner. En rekke ulike druesorter er tillatt. De viktigste er Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Kerner, Lagrein, Malvasia, Merlot, Giallo, Moscato, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Riesling Italico, Müller-Thurgau, Riesling Renano, Sauvignon Blanc, Schiava, Sylvaner og Traminer Aromatico.

Caldaro DOC:
Tillatte druer er Schiava, Pinot Noir og Lagrein.

Casteller DOC:
Tillatte druer er Schiava, Merlot og Lambrusco.

Colli di Bolzano:
Tillatte druer er Schiava, Pinot Noir og Lagrein.

Meranese DOC:
Kun Schiava er tillatt.

Santa Maddalena DOC:
Tillatte druer er Schiava, Pinot Noir og Lagrein.

Sorni DOC:
Tillatte druer er Schiava, Teroldego, Lagrein, Nosiola, Müller-Thurgau, Sylvaner og Pinot Bianco.

Terlano DOC:
Tillatte druer er Pinot Bianco, Chardonnay, Riesling Italico, Riesling Renano, Sauvignon Blanc, Sylvaner og Müller-Thurgau.

Teroldego Rotaliano DOC:
Kun Teroldego er tillatt.

Trentino DOC:
Både endrueviner og blandinger kan produseres av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Chardonnay, Pinot Blanc, Moscato, Müller-Thurgau, Nosiola, Pinot Grigio, Riesling Italico, Riesling Renano, Traminer Aromatico, Lagrein, Marzemino og Pinot Noir.

Trento DOC:
Tillatte druer er Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc og Pinot Meunier.

Valdadige DOC:
Området går også inn i Veneto. Tillatte druer er Schiava, Lambrusco, Merlot, Pinot Noir, Lagrein, Teroldego, Negrara, Pinot Blanc, Pinot Grigio, Riesling Italico, Müller-Thurgau, Chardonnay, Bianchetta, Trebbiano, Nosiola, Vernaccia, Sylbaner og Veltliner Bianco.

Valle Isarco DOC:
Endrueviner som produseres av Traminer Aromatico, Pinot Grigio, Veltliner Bianco, Sylvaner og Müller-Thurgau.


 

PRODUSENTER

 

Det er mange store kooperativer i Trentino-Alto Adige. Flere av disse produserer viner av meget høy kvalitet til tross for store totale produksjonsvolum. Eksempler på dette er Cavit (65 mill flasker per år), San Michele Appiano (2,2 mill flasker per år), Produttori Colterenzio (1,6 mill flasker per år), Kellerei Bozen (1,1 mill flasker per år) og Abbazia di Novacella (650 000 flasker per år).

 

Ferrari er en av de viktigste produsentene av musserende viner. Ferraris historie går tilbake til ca 1900, og de har i dag fokus på å minimalisere bruk av kjemikalier i vinmarken og å levere viner av høy kvalitet. De produserer 4,8 mill flasker per år.

 

Andre interessante produsenter er Foradori (sertifisert biodynamisk) som har Teroldego som hoveddrue, og Tenuta San Leonardo helt sør i Trentino som produserer en Bordeaux-blend av svært høy kvalitet. I denne sammenhengen relativt små produsenter med henholdsvis 160 000 og 180 000 flasker per år. Alois Lageder er en viktig og relativt stor produsent i Alto Adige. Han produserer ca 1,5 mill. flasker årlig basert på innkjøpte druer fra underleverandører som følges nøye opp av Lageders teknikere, og ca 250 000 flasker årlig fra egne vinmarker som er sertifisert biodynamiske.

2013-03-19 23:39:46