Login

Petroleum i riesling


For ikke så alt for mange år siden var det en vanlig oppfattelse at petroleumspreg i en rieslingvin var et kvalitetsstempel. Og dette helst i sammenheng med kvalitetene spätlese eller auslese. I dag er trenden at produsentene prøver å unngå denne aromaen så langt som det er mulig. At det er færre av denne type viner på markedet kan jo også være et resultat av det i større grad produseres tørre viner i dag enn tidligere. 

Hvis druene får for mye soleksponering, utvikles det et stoff som kalles karotenoid. Karotenoid virker som en slags solbeskyttelse i Rieslingdruen. Ved lagring utvikles det et stoff som kalles Trimethyl –dihydronaftalen (TDN). Det er dette stoffet som gir rieslingen petroleumspreget. Hvis druen lagres på gjær/bunnstoff fremskyndes denne prosessen ytterligere. Som f.eks. ved Muscadet i Loire.

Norisoprenoid er et understoff av karotenoid. Denne utvikler TDN og Damascenoner som lager bærpreg i rødvin og kvedepreg i Chenin Blanc.  TDN dannes altså av naturlige stoffer i druen, og har ingenting med jordsmonn å gjøre.  Dette stoffet er ofte mer markant i varme årganger eller i områder som er spesielt varme, som enkelte plasser i Australia. I mer kjølige områder må det ofte mer lagring til får å få frem dette preget, eller ved å la druene henge lengre. Som i en auslese eller en spätlese. Hvis man får petroleumspreg i en vin fra for eksempel Tyskland som er rimelig fersk, kan det være signaler om at vinen ikke er særlig lagringsvillig. 

Forfatter: Tommy Skog
Kilde: Vinbladet og svensk Wikipedia.

2013-06-05 10:10:09