Login

Smaksnotatet

Produttori del Barbaresco Rio Sordo Riserva 1982.

Hva kan man forvente seg av en vin på 31 år? En ting er sikkert, sjansen for at vinen er korket eller oksydert, er sikkert opp mot 50%. Dette avhenger selvfølgelig av type vin, årgang og opprinnelse. 

Viner fra Barbaresco i Piemonte er basert på den strukturerte og tøffe druen Nebbiolo. Dette er normalt sett viner med solide tanniner og en god porsjon syre. Noe som vanligvis gir viner med lang levetid. 

Farge: Mørke brun, transparent kjerne.

Aroma: Umiddelbart gir vinen duft av aceton, grønnsaksbuljong, lakris og anis. Med etter noe lufting, åpner vinen seg betraktelig og aroma av fersk tobakk, sjokolade og noe frukt. Animalsk. I følge Kjell Petter gir duften assosiasjoner til onkelens kassebil som  fraktet tobakk og frukt i gamle dager. 

Smak: Vinen overrasker stort og formelig eksploderer med smak av tobakk, anis, tørket frukt og sjokolade. Vinen presenterer tydelige og kraftige tanniner med en syrestruktur som er perfekt integrert.

Vår score: 96 poeng.       Pris: Ca. EUR 75.-

Konklusjon: Det finnes fortsatt en del gamle viner i markedet. Man kan være heldige å finne noen hos Vinmonopolet eller hos svenskenes Systembolag. På nettet finnes det en del auksjoner. Og når man er ute på reise kan man gjøre noen gode kjøp i de lokale vinutsalgene. Man må selvfølgelig regne med å betale tildels mye for slike viner, avhengig av årgang, og igjen type vin. Sett deg godt inn i hva som er gode årganger og hvilke produsenter det kan være lurt å satse på. Å drikke slike viner, er en tidsreise, ofte tilbake til den forrige generasjon vinmakere. Og selv om vinene er utviklet, gir de gjerne en god indikasjon på vinens opprinnelse og utvikling. 

Så min oppfordring er; ta sjansen. Den kan gi deg en korket eller oksydert skuffelse, men hvis vinen viser seg å være bra, kan du få en opplevelse for livet. 

2013-10-10 08:16:08