Login

Vertikalsmaking av Faustino I Gran Reserva

 

 

 

De fleste som setter pris på en god flaske vin, har vært innom Rioja og den tradisjonelle Gran Reservaen som oser av amerikanske eikeliggere, appelsin og animalske toner. Viner som bare blir bedre og bedre ved lagring. Møtet i Mo Vinklubb den 23. februar tok oss med på en tidsreise med viner fra Bodeagas Faustino Martinez.

   

 

 

BODEGAEN

Bodegas Faustino Martinez ligger i Rioja Alavesa-sonen med vinmarker beliggende mellom byene Logroño og Oyón, der også selve bodegaen ligger.

Den ble etablert i 1861, og har fram til i dag utviklet seg til den største familieeide bodegaen i Rioja, med et vinmarksareal på over 650 ha. Vinmarkene ligger på 450-500 m.o.h. og er regnet som relativt kjølige i Rioja, noe som medfører saktere modning av druene enn andre steder i området.

Bodegaen disponerer 50 000 eikefat og et vinlager på ca. 9 millioner flasker under lagring til enhver tid.

Faustino Martinez slik vinene framstår i dag ble etablert av tredje generasjon ved Julio Faustino Martinez i 1957, og merkevaren «Faustino» ble opprettet. Vinene under dette navnet selges i dag i 70 land. Firmaet drives nå av fjerde generasjon Faustino Martinez.

Bodegas Faustino Martinez er i dag en del av Grupo Faustino, og omfatter også navn som Bodegas Campillo og Marques de Vitoria i Rioja og Bodegas Portia i Ribera del Duero.

DRUESORTER og VINIFIKASJON

Vinmarkene til bodegaen er beplantet med druesortene Tempranillo, Mazuelo, Graciano, Viura og Chardonnay. Tempranillo dominerer og utgjør som regel 80-90 % av miksen i de røde vinene.

Vinifikasjonen foregår i rustfritt stål og lagringen skjer i barricas av hovedsakelig amerikansk men også noe fransk eik. For gran reserva er fordelingen 80 % amerikansk og 20 % franske eik fra Vosges. Den lagres sjelden over 30 mnd. mens reservaen som regel lagres 12-16 mnd. avhengig av årgang.

Vinene lagres deretter på flaske hos bodegaen fram til lansering – for 2001-årgangen av Faustino I innebar det over 9 år!

VINER, ETIKETTER og OMDØMME

Faustino-serien rangeres med romertall, der Faustino I Gran Reserva er øverst på rangstigen. Vinen har i en årrekke vært den mest solgte gran reserva-vinen fra Rioja, og det lages rundt 250 000 flasker hvert år. På tross av stort kvantum har kvaliteten vært jevnt over meget høy, og 2001-årgangen ble av det britiske vinbladet Decanter i 2013 utnevnt til årets best lansering i konkurranse med 3200 smakte viner. Den oppnådde 97 poeng.

Faustino I vil alltid være drikkeklar når den lanseres, men har i de beste årgangene et meget stort lagringspotensiale. Selv om man ser vinen omtrent «overalt» - i tax-free-butikker, vinbutikker og polutsalg, er dette en gran reserva i toppklassen. Selv om vinen er blitt kritisert både for utseendet på flaske og etikett – innholdet er meget bra.

Neste trinn er Faustino V, som omfatter en reserva (16 mnd. på fat), en hvit, ueiket med 75 % Viura og 25 % Chardonnay, samt en rosado av 100 % Tempranillo; også ueiket.

Faustino VII er en «viño joven» - ung vin som lagres 4 mnd. på fat, mens Faustino Crianza lagres 14 mnd. på fat.

Etiketten for Faustino I Gran Reserva forestiller den hollandske handelsmannen Nikolaas van Rimbeek og er malt av Rembrandt i 1641. Originalen henger på Koninkijk museum i Brüssel.

Etiketten på Faustino V forestiller komponisten Christoph Willibald Gluck malt av Joseph Duplessis, og henger i Kunsthistoriske Museum i Wien.

For Faustino VII er det Marten Pepijn som er avbildet på etiketten. Pepijn var maler fra Nederland og levde fra 1575-1643. Bildet er malt av Antonhy Van Dyck, og originalen kan sees i Koninklijk Museum voor Schone Kunsten i Antwerpen.

 

SMAKING

For moro skyld tar vi med redaktørens smaksnotater og poeng. Følgende viner ble testet:

Faustino VII 2012

Druer: Tempranillo 95%, Mazuelo 5%. 10 md. fatlagring + 6 md. flaskemodning

Pris: 114,90

Smaksnotat: Mørk blålig vin med aroma av røde bær, kaffe, smørbukk og toffee. En strukturert vin som fremstår balansert med en fruktig stil. Frisk og lett vin med bra syre. Noe bitterhet. Kort lengde. 

77 poeng. 

Faustino V Reserva 2009

Druer: Tempranillo 80%, Graciano 20%.  12 md. lagring i eikefat, 12 md. flaskemodning.

Pris: 159,90

Smaksnotat: Mørk kjerne med en rødlig kant. Aroma av mørke bær og kaffe, virker noe lukket og intravert. Smaksmessig viser den en noe fløyelsaktig inngang, med fin syre og greie tanninger. Fremstår noe uryddig for øyeblikket. Sjekk igjen om tre år. 

84 poeng. 

Faustino V Reserva 2006

Druer: Tempranillo 85%, Graciano og Mazuelo 15%

Pris: 199,90

Smaksnotat: Mørk kjerne med rødlig kant. Dufter av mørke bær, modnet stil med tendenser til animalske toner. Her kjenner man igjen Faustino-signaturen. I munnen viser den en vin med god struktur, flott syre med godt trykk av tanniner. Karakterrik og noe modnet stil. En bra vin som er drikkeklar. 

86 poeng. 

Faustino I Gran Reserva 2001

Druer: Tempranillo 80%, Mazuelo og Graciano 20%

Pris: 219,90

Smaksnotat: En stor årgang, noe som vinen ivrer etter å uttrykke. Kjernen er tett og går helt ut mot en rød kant. En fruktig duft, med innslag av mørke bær, kaffe og svisker. Et lite animalsk innslag krydret med kaffe. Smaksmessig med en flott inngang med syre og god fylde. En balansert vin med sitt typiske eikeinnslag og bløte tanninstruktur. En solid vin som er drikkeklar, men samtidig vin for fremtiden. 

92 poeng. 

Faustino I Gran Reserva 1994

Druer: Tempranillo 85%, Graciano 10%, Mazuelo 5%

Pris: 850,-

Smaksnotat: Fin kjerne med en rødbrun kant. Aroma av mørke bær, plomme, kaffe, eik, noe animalsk men samtidig overaskende nok, med en fruktig stil. Etter hvert noe tobakk og den karakteristiske syrligheten av appelsin. Smaksmessig presenteres den med en bløt og saftig inngang med topp syrlig følge og perfekt integrertre tanniner. Balansert vin som vitner om stor årgang. En årgang som er blitt sammenlignet med den legendariske 1964. Hele 24% av avlingen til Faustino gikk til Gran Reserva dette året. 

93 poeng. 

Faustino I Gran Reserva 1991

Druer: Tempranillo 85%, Graciano 10%, Mazuelo 5%

Pris: 790,- 

Smaksnotat: Mursteinsrød vin med fin plomme og mørk lakrisfarge. Aroma av modne bær, kaffe, en rustikk stil med innslag av tobakk, kjeller, plommer og lær. Appelsinduften er også til stede. I ganen møtes man av en fantastisk syrestruktur og balanserte og integrerte tanniner. Tobakk og lær. En vanskelig årgang som ble oppgradert etter hvert. Kun 5% av avlingen ble brukt til Gran Reserva. Men en varm og tørr sommer kompenserte for en kald start under blomstringen, noe som bidro til en flott årgang for de som ikke ble rammet for hardt av bl.a. haglstormer. Høy syrlighet er typisk for 2001. 

93 poeng. 

Faustino I Gran Reserva 1970

Druer: 85% Tempranillo, 10% Graciano, 5% Mazuelo

Pris: 1350,-

Smaksnotat: Lys kjerne, sviskeaktig farge med et brunlig preg og noe transperent. I nesen møtes man av svisker, tørket frukt, godt moden frukt, kaffe, plomme og modent kjellerpreg. Smaken avslører, ikke overraskende, en moden stil. En utrolig behagelig vin med bløtt anslag, fantastisk syre. Naturligvis ikke så alt for lang smak. I følge Decanter et såkalt "nesten-år" hvor enkelte produsenter produserte storslagne viner. 

93 poeng. 

Faustino I Gran Reserva 1964

Druer: 80% Tempranillo, 10% Graciano and Mazuelo 10%

Pris: 1650,-

Smaksnotat: Brunlig farge, nokså lys, men mer større kjerne enn 1970. Godt moden karakter, kaffe, tobakk og syrlig duft møter meg. Overraskende nok en del fruktpreg. Vinen står seg godt med en imponerende syre. Fløyelsaktig i munnen med smak av tobakk og lær. En vin med en imponerende ryggrad som holder seg fantastisk godt. Det er ingen tivil om at dette er en vin fra en legendarisk årgang. Og jeg sliter med å ta inn over meg at vinen i glasset er hele 51 år gammel. 

96 poeng. 

2015-03-07 21:48:54